Mleko jest bardzo ważnym produktem spożywczym dostarczającym białka, wapnia i wielu innych składników. Nie każdy może jednak je pić lub może spożywać tylko ograniczoną ilość. Wszystko ze względu na schorzenia związane z alergią na mleko czy też nietolerancją laktozy, która się w nim znajduje.
Warto pamiętać, że alergia na mleko, a nietolerancja laktozy to dwa różne schorzenia. Oznacza to, że osoby, które mają alergię nie rozwiążą problemu pijąc mleko bez laktozy, ponieważ laktoza jest cukrem, natomiast alergia dotyczy białka.
Nietolerancja laktozy – na czym polega ten problem?
Wspomniana wyżej nietolerancja laktozy jest związana z niedoborem laktazy czyli enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie laktozy na glukozę i galaktozę (cukry proste). Produkcja tego enzymu jest warunkowana genetycznie. Jego aktywność u noworodków jest wystarczająca. Gorzej sytuacja wygląda u wcześniaków, jednak w ich przypadku nietolerancja przemija.
Przyczyny i objawy nietolerancji laktozy
Istnieją dwie podstawowe grupy przyczyn nietolerancji laktozy:
- pierwotne – są to wrodzone i nabyte, nieodwracalne niedobory laktazy uwarunkowane genetycznie,
- wtórne – zanik lub spłaszczenie kosmków jelitowych, zmniejszenie powierzchni jelita po operacji, itp. Zwykle są to przyczyny odwracalne.
Nietolerancja laktozy często charakteryzuje się następującymi objawami:
- wzdęcia,
- nudności,
- uczucie przelewania w jelitach,
- kolka jelitowa,
- uczucie pełności,
- biegunka pojawiająca się w czasie od 30 do 120 minut od spożycia produktów z laktozą.
Warto dodać, że objawy te są zwykle o wiele łagodniejsze u osób dorosłych.
W jaki sposób można rozpoznać nietolerancję laktozy?
Aby skutecznie zdiagnozować opisywane schorzenie, konieczne jest wykonanie pewnych badań:
- test tolerancji laktozy – badanie poziomu glukozy we krwi po doustnym przyjęciu laktozy,
- biopsja jelita cienkiego – ocena aktywności enzymu laktazy w rąbku szczoteczkowym,
- badania genetyczne,
- wodorowy test oddechowy – polega na badaniu poziomu wodoru w oddechu po obciążeniu laktozą rozpuszczoną w wodzie (wodór jest produktem niedostatecznego rozkładu laktozy).
Jak radzić sobie z problemem?
W przypadku przyczyn wtórnych, istnieje możliwość wyleczenia się z nietolerancji laktozy. Jeśli jednak mamy do czynienia z przyczynami pierwotnymi o naturze genetycznej, wówczas jedynym rozwiązaniem jest stosowanie diety bez laktozy przez całe życie. Dobrze jest więc unikać nie tylko mleka, ale również dokładnie czytać etykiety innych produktów w poszukiwaniu informacji na temat tego czy zawierają laktozę.