Nietolerancja laktozy – czy za mlekiem warto tęsknić?

Zdjęcia kobiety z mlekiem ilustrujące nietolerancje laktozy

Mleko jest bardzo ważnym produktem spożywczym dostarczającym białka, wapnia i wielu innych składników. Nie każdy może jednak je pić lub może spożywać tylko ograniczoną ilość. Wszystko ze względu na schorzenia związane z alergią na mleko czy też nietolerancją laktozy, która się w nim znajduje.

Warto pamiętać, że alergia na mleko, a nietolerancja laktozy to dwa różne schorzenia. Oznacza to, że osoby, które mają alergię nie rozwiążą problemu pijąc mleko bez laktozy, ponieważ laktoza jest cukrem, natomiast alergia dotyczy białka.

Nietolerancja laktozy – na czym polega ten problem?

Wspomniana wyżej nietolerancja laktozy jest związana z niedoborem laktazy czyli enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie laktozy na glukozę i galaktozę (cukry proste). Produkcja tego enzymu jest warunkowana genetycznie. Jego aktywność u noworodków jest wystarczająca. Gorzej sytuacja wygląda u wcześniaków, jednak w ich przypadku nietolerancja przemija.

Przyczyny i objawy nietolerancji laktozy

Istnieją dwie podstawowe grupy przyczyn nietolerancji laktozy:

  • pierwotne – są to wrodzone i nabyte, nieodwracalne niedobory laktazy uwarunkowane genetycznie,
  • wtórne – zanik lub spłaszczenie kosmków jelitowych, zmniejszenie powierzchni jelita po operacji, itp. Zwykle są to przyczyny odwracalne.

Nietolerancja laktozy często charakteryzuje się następującymi objawami:

  • wzdęcia,
  • nudności,
  • uczucie przelewania w jelitach,
  • kolka jelitowa,
  • uczucie pełności,
  • biegunka pojawiająca się w czasie od 30 do 120 minut od spożycia produktów z laktozą.

Warto dodać, że objawy te są zwykle o wiele łagodniejsze u osób dorosłych.

W jaki sposób można rozpoznać nietolerancję laktozy?

Aby skutecznie zdiagnozować opisywane schorzenie, konieczne jest wykonanie pewnych badań:

  • test tolerancji laktozy – badanie poziomu glukozy we krwi po doustnym przyjęciu laktozy,
  • biopsja jelita cienkiego – ocena aktywności enzymu laktazy w rąbku szczoteczkowym,
  • badania genetyczne,
  • wodorowy test oddechowy – polega na badaniu poziomu wodoru w oddechu po obciążeniu laktozą rozpuszczoną w wodzie (wodór jest produktem niedostatecznego rozkładu laktozy).

Jak radzić sobie z problemem?

W przypadku przyczyn wtórnych, istnieje możliwość wyleczenia się z nietolerancji laktozy. Jeśli jednak mamy do czynienia z przyczynami pierwotnymi o naturze genetycznej, wówczas jedynym rozwiązaniem jest stosowanie diety bez laktozy przez całe życie. Dobrze jest więc unikać nie tylko mleka, ale również dokładnie czytać etykiety innych produktów w poszukiwaniu informacji na temat tego czy zawierają laktozę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Dieta Jogiczna

Dieta Jogiczna Kiedy mówimy o żywieniu z jogicznej perspektywy, w grę wchodzi dużo więcej niż zwykłe patrzenie na zawartość odżywczą naszego pożywienia. Chociaż jest to ważne, a odpowiednie zasilanie organizmu

dieta bezglutenowa

Co można jeść na diecie bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa została przygotowana z myślą o osobach cierpiących na genetyczną chorobę trzewnej oraz nadwrażliwość na gluten. Choroba ta zwykle objawia się zbyt silną reakcją obronną organizmu na dostarczanie do

Amarantus - zdjęcie

Amarantus – bezglutenowy skarb

Amarantus to roślina, którą ludzie zaczęli uprawiać już bardzo dawno temu. Był on dobrze znany w społecznościach Azteków, Majów oraz Inków. Produkt ten zalicza się do tak zwanego superfood. Zawiera