Torty bezglutenowe

Nietolerancja glutenu spowodowana celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten sprawie, że osoba dotknięta tym problemem jest zmuszona do stosowania specjalnej diety. Gluten to białko, które występuje w różnych zbożach, a w szczególności w pszenicy. Dlatego osoby cierpiące na nietolerancje glutenu nie mogą jeść normalnego pieczywa, ciast, tortów, makaronów itp. Śladowe ilości glutenu znajdują się również w wielu innych produktach, dlatego należy dokładnie czytać etykiety.

Na szczęście na rynku jest dostępnych coraz więcej produktów spożywczych kierowanych specjalnie do osób cierpiący na nietolerancję glutenu, jak i na inne nietolerancje pokarmowe. Wśród nich znajdziemy przeróżne zamienniki. Na przykład zwykłą mąkę można zastąpić mąką kokosową, a tradycyjny makaron makaronem ryżowym. Wiele produktów jest oczyszczonych z glutenu. Dostępne jest bezglutenowe pieczywo, ciastka, makaron itp. Nie brakuje również gotowych dań, które nie zawierają glutenu.

Wiele restauracji wychodzi naprzeciw swoim klientom i oferują potrawy, w których zamiast tradycyjnych składników użyto tych bezglutenowych. Dzięki temu można na przykład zjeść pizze na spodzie bezglutenowym. Również wiele cukierni oferuje wypieki bezglutenowe. Mimo że mąka pszenna jest podstawą w branży piekarniczej i cukierniczej używa się zamienników. Dzięki temu osoby cierpiące mogą kupić ciasta, które będą mogli zjeść bez obawy o zdrowie. Można nawet zamówić torty bezglutenowe. Wyglądają i smakują one tak samo dobrze, jak zwykłe torty i z pewnością nikt im się nie oprze.

Na rynku jest dostępnych również wiele książek kulinarnych, takich jak na przykład „Kuchnia bez pszenicy” lub „Kuchnia bez glutenu”. Znajdziemy ich wiele ciekawych propozycji dań obiadowych, przekąsek, deserów i innych, które mogą być spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancje. Ciekawe przepisy i inspiracje można też znaleźć na stronach internetowych o tematyce kulinarnej lub na forach internetowych. Z pewnością każdy potrzebujący znajdzie tam coś dla siebie.