Co można jeść na diecie bezglutenowej?

dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa została przygotowana z myślą o osobach cierpiących na genetyczną chorobę trzewnej oraz nadwrażliwość na gluten. Choroba ta zwykle objawia się zbyt silną reakcją obronną organizmu na dostarczanie do niego prolamina mów czyli białek pochodzących ze zboża. Osoby cierpiące na powyższe schorzenie muszą stosować taką dietę do końca życia. Oprócz tego specjaliści zalecają ją niemowlętom.

Wiele osób cierpiących na celiakię, czyli wspomnianą wyżej chorobę, zastanawia się nad jednym tematem – dieta bezglutenowa co jeść? Zasadniczo dieta polega ta na wykluczeniu z jadłospisu białka zwanego glutenem. Innymi słowy nie powinno się spożywać produktów, które zawierają taki składnik.

Jakie produkty są bezpieczne dla osób nadwrażliwych na gluten?

Jeśli chodzi o rozwiązanie, jakim jest dieta bezglutenowa jadłospis wcale nie musi być ubogi. Istnieje bowiem wiele różnych produktów spożywczych, które są pozbawione tego białka i są bezpieczne dla osób cierpiących z powodu celiakii. Do ich grona zalicza się produkty spożywcze, takie jak: soja, proso, kukurydza, ziemniaki, ryż, gryka, soczewica, maniok, sorgo, fasola, owoce i warzywa, orzechy, mięso, ryby. Oprócz tego w ramach diety bezglutenowej można spożywać naturalną kawę, herbatę oraz miód.

Jakie produkty są zabronione w diecie bezglutenowej?

Osoby cierpiące na chorobę trzewnej, stosujące dietę bezglutenową, muszą całkowicie usunąć ze swojego jadłospisu produkty, takie jak żyto, pszenica, jęczmień, zwyczajne pieczywo, makarony i mąki na bazie zbóż, kasza jęczmienna i manna, herbatniki oraz ciastka. Oprócz tego należy unikać kaszanki, pasztetowej i salcesonów, które bardzo często mają w swoim składzie dodatek produktów zawierających gluten.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Dieta bezglutenowa wymaga dużej czujności od osób ją stosujących. Konieczne jest unikanie produktów zawierających gluten, więc niezbędną sprawą jest kontrolowanie opakowań w poszukiwaniu składników, które mogą zawierać to białko. Osoby, które zastanawiają się co jeść na diecie bezglutenowej często zastanawiają się czy powinny unikać owsa. Okazuje się, że czysty owies nie szkodzi znacznej większości osób chorych na celiakię. Niestety w czasie zbiorów, transportu, magazynowania i przetwarzania, owies jest bardzo często zanieczyszczony pszenicą, żytem lub jęczmieniem. W związku z tym w przypadku produktów zawierających owies, należy wziąć pod uwagę możliwość ich zanieczyszczenia. Należy więc dla pewności unikać produktów na bazie owsa, który pochodzi z nieznanego źródła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Amarantus - zdjęcie

Amarantus – bezglutenowy skarb

Amarantus to roślina, którą ludzie zaczęli uprawiać już bardzo dawno temu. Był on dobrze znany w społecznościach Azteków, Majów oraz Inków. Produkt ten zalicza się do tak zwanego superfood. Zawiera

Zdjęcia kobiety z mlekiem ilustrujące nietolerancje laktozy

Nietolerancja laktozy – czy za mlekiem warto tęsknić?

Mleko jest bardzo ważnym produktem spożywczym dostarczającym białka, wapnia i wielu innych składników. Nie każdy może jednak je pić lub może spożywać tylko ograniczoną ilość. Wszystko ze względu na schorzenia