Amarantus – bezglutenowy skarb

Amarantus - zdjęcie

Amarantus to roślina, którą ludzie zaczęli uprawiać już bardzo dawno temu. Był on dobrze znany w społecznościach Azteków, Majów oraz Inków. Produkt ten zalicza się do tak zwanego superfood. Zawiera on mnóstwo witamin i minerałów. Co więcej jest to produkt, który może być spożywany przez osoby mające alergię lub nadwrażliwość na gluten. Jest to bowiem składnik bezglutenowy, którego warto włączyć do swojej diety.

Amarantus był uprawiany już 5 tysięcy lat temu na wiele sposobów. Zmielone nasiona tej rośliny były wykorzystywane do produkcji napojów czy też ciast, takich jak tortilla. Liście i pędy tej rośliny z kolei stanowiły dodatek warzywny do posiłków. Amarantus był również stosowany jako przyprawa i dodatek do ciast. Po pewnym czasie trafił do Europy i aktualnie przeżywa swój prawdziwy renesans.

Gdzie można kupić amarantus?

W dzisiejszych czasach amarantus można kupić w praktycznie każdym sklepie czy też markecie. Najczęściej posiada on formę kulek zbożowych i jest dostępny w działach zdrowej żywności. Czasami można go kupować w formie mąki. Amarantus jest również dostępny w internetowych sklepach ze zdrową żywnością.

Jakie są właściwości amarantusa?

Opisywany produkt charakteryzuje się wieloma cennymi i ważnymi właściwościami. Olej z amarantusa zawiera dużą ilość skwalenu. Jest to związek organiczny wchodzący w skład lipidów znajdujących się w ludzkim organizmie. Zapewnia on ochronę przed czynnikami zewnętrznymi oraz skutecznie usuwa toksyny z organizmu. Oprócz tego skwalen znajdujący się w amarantusie wspiera pracę ośrodkowego układu nerwowego i układu sercowo-naczyniowego. Stymuluje on również produkcję hormonu DHEA o działaniu odmładzającym.

Oprócz skwalenu, amarantus zawiera wiele różnych składników odżywczych, które są potrzebne do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. Przede wszystkim zawiera on dużo błonnika usprawniającego metabolizm. Jest to świetny produkt dla osób, które nie jedzą mięsa i produktów odzwierzęcych ze względu na bardzo dużą zawartość białka. Oprócz tego amarantus zawiera węglowodany i nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie należy też zapominać o bogatej zawartości witamin i minerałów.

Kto powinien sięgnąć po amarantus?

Dzięki swoim cennym właściwościom, amarantus jest doskonałym wyborem dla osób z anemią oraz cierpiących z powodu niskiego poziomu hemoglobiny. Duża zawartość żelaza sprawia, że produkt ten jest polecany kobietom w ciąży. Posiłki na bazie amarantusa wpływają korzystnie na odporność, więc produkt ten jest polecany każdemu w okresie zwiększonego ryzyka powstania infekcji bakteryjnych oraz wirusowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Zdjęcia kobiety z mlekiem ilustrujące nietolerancje laktozy

Nietolerancja laktozy – czy za mlekiem warto tęsknić?

Mleko jest bardzo ważnym produktem spożywczym dostarczającym białka, wapnia i wielu innych składników. Nie każdy może jednak je pić lub może spożywać tylko ograniczoną ilość. Wszystko ze względu na schorzenia

dieta bezglutenowa

Co można jeść na diecie bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa została przygotowana z myślą o osobach cierpiących na genetyczną chorobę trzewnej oraz nadwrażliwość na gluten. Choroba ta zwykle objawia się zbyt silną reakcją obronną organizmu na dostarczanie do